گزارش «حجاب و کشف حجاب در تهران» در تایستان 1402 منتشر شده است. این گزارش براساس پیمایش میدانی سنجش روانشناختی رفتار حجاب و کشف حجاب بانوان شهر تهران نگاشته شده است.
در گزارش حاضر ابتدا آماری از وضعیت مساجد در سطح ملی و استانی و جهانی ارائه میشود. سپس با استفاده از پیمایشهای ملّی، جایگاه مسجد در رفتار دینی و اجتماعی بررسی میشود.
براساس یافتههای پیمایش ملی «فرهنگ وحدت اسلامی»، بیش از ۹۱درصد پاسخگویان، بیحرمتی به مقدسات اسلامی را کاری اشتباه و ناشایست میدانند و بیش از ۹۶درصد مردم هم معتقدند باید در جامعه به عقاید مذهبی همۀ افراد از مذاهب مختلف اسلامی احترام گذاشت.
گزارش تحلیل نگرش رهپویان پیادهروی اربعین یکیدیگر از گزارشهای مرکز رصد فرهنگی کشور، که به کوشش محمدحسین علیمردانی و علی فلاحی تهیه شده است و به مرور برخی از مهمترین مطالعات کمی و کیفی مرتبط با پیادهروی اربعین پرداخته و تلاش شده تا بهتحلیل ابعاد مختلف این رویداد از منظرهای گوناگون فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بپردازد.
گزارش مردم و مسجد با نگاهی علمی و فرهنگی به بررسی حضور نمازگزاران در مساجد پرداخته است، این گزارش به همت فاطمهسادات فیروزآبادی و علی فلاحی در شهریور 1403 برای مرکز رصد فرهنگی کشور تهیه شده است.
محمد اصغری، مدیر اجرایی مرکز رصد فرهنگی کشور گفت: در جدیدترین گزارش مرکز رصد فرهنگی کشور، بر اساس تجمیع دادههای پژوهشی مراکز مختلف، چیزی حدود ۷۲ درصد از افراد بالای ۱۸ سال شیعه ایرانی برای زیارت اربعین ابراز تمایل کردهاند. این عدد تقریبا مشابه سال گذشته است.
این گزارش که براساس جدیدترین دادههای آماری وضعیت حجاب در جمهوری ترکیه تهیه شده، ضمن مروری بر تاریخ مجادله بر سر حجاب در ترکیه از دوران آتاتورک تا به امروز، به صنعت و بازار حجاب در ترکیه میپردازد و توصیفی از مسائل امروزین حجاب در ترکیه ارائه میکند. درنهایت نیز با تکیه بر دادههای جدیدالانتشار، مروری جامع بر وضعیت حال حاضر حجاب در ترکیه ارائه میدهد.
مقالۀ «سنجش میزان مرجعیتگرایی دینی و خوداتکایی دینی (مطالعۀ دو نسل پس از انقلاب اسلامی-گروههای سنی 15 تا 30 سال و 50 تا 65 سال)» را مسیح علیپور، حسن محدثی گیلوایی و اللهکرم کرمیپور نوشتهاند و در شمارۀ 45 فصلنامۀ مطالعات فرهنگ-ارتباطات در بهار 1398 منتشر شده است.
«کرونا و امر دینی» گزارشی از چالشهای دین و دینداری در مواجهه با پاندمی کرونا در ایران (30 بهمن 1398- 30 خرداد 1399) است که محسن حسام مظاهری آن را زیر نظر پژوهشکدۀ فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات نوشته است.
مقالۀ «خودزندگینامهها در جامعهشناسی؛ سنخشناسی اجتماعی خودزندگینامههای حوزویان» را مهدی سلیمانیه، سارا شریعتی، محمدرضا جوادی یگانه و مهدی اعتمادیفرد نوشتهاند و در بهار 1398 در فصلنامۀ انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات منتشر شده است.
مقالۀ «بررسی وضعیت دینداری در ایران: (با تأکید بر دادههای پیمایشهای سه دهۀ گذشته)» مهدی فرجی و عباس کاظمی نوشتهاند و در تابستان 1388 در فصلنامۀ تحقیقات فرهنگی ایران منتشر شده است.
مقالۀ «نقد و ارزیابی گویههای بهکاررفته در پیمایشهای دینداری در ایران» را علی رضا شجاعیزند نوشته است و تابستان 1393 در فصلنامۀ راهبرد فرهنگ منتشر شده است.
پیمایش «آمادهسازی مقیاس دینداری و ارزیابی سطوح دینداری اقشار مختلف جامعۀ ایران (مراکز استانها)» در سال 1387 در مؤسسۀ روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران انجام شد. مجری این طرح محمد خدایاریفرد بوده است.