این گزارش یکی دیگر از گزارش‌های مرکز رصد فرهنگی کشور است که به بررسی سرانه مطالعه و عوامل مؤثر بر آن در ایران می‌پردازد و نشان می‌دهد که 54 تا 66 درصد جمعیت به مطالعه کتاب‌های غیردرسی می‌پردازند. همچنین، میانگین زمان مطالعه روزانه بین 13 تا 32 دقیقه است و استان تهران با سرانه مطالعه بالاتر، ازنظر تعداد کتابخانه به ازای هر صد هزار نفر در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
بررسی تأثیر بازی‌های ویدئویی بر رشد اخلاقی کاربران نشان می‌دهد که بسته به سناریو، محتوای بازی و سن کاربر، این تأثیرات می‌تواند مثبت یا منفی باشد. همچنین، اهمیت رده‌بندی سنی و نقش والدین در مدیریت استفاده از این بازی‌ها برای جلوگیری از ناهنجاری‌های رفتاری و ارتقاء رشد اخلاقی کاربران ضروری است، این پژوهش در سال 1401 از طرف پژوهشگاه فضای مجازی منتشرشده است.
مقاله به بررسی دیدگاه صاحب‌نظران درباره ذهنیت جامعه ایرانی نسبت به فضاهای تفریحی می‌پردازد و نشان می‌دهد که این فضاها نیاز به توجه بیشتری دارند. پیشنهاد می‌شود با ایجاد تفریحات هدفمند و سرمایه‌گذاری در این فضاها، فضامکان‌های تفریحی تقویت شوند و از تبدیل آن‌ها به الگوهای نافرمانی جلوگیری گردد این مقاله در پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، دی 1403 منتشرشده است.
اطلاع‌نگاشت مقابل نشان می‌دهد که در شش‌ماهه نخست سال 1402، با ثبت 12.465 فوتی ناشی از حوادث جاده‌ای، ضرورت فرهنگ‌سازی و آموزش درزمینۀ ایمنی جاده‌ها بیش‌ازپیش احساس می‌شود، این اطلاع‌نگاشت در وبگاه مرکز آمار در بهمن 1402 منتشرشده است.
پادکست‌ها به‌عنوان رسانه‌ای نوظهور، نیاز مخاطب ایرانی به داستان‌گویی را برآورده کرده و با بهره‌گیری از فرهنگ شفاهی، محبوبیت زیادی پیداکرده‌اند. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که موضوع‌هایی مانند داستان، روان‌شناسی و تاریخ در میان پادکست‌های فارسی پرطرفدارند، در‌حالی‌که تولید محتواهای تخصصی‌تر در حوزه‌های علم و فنّاوری هنوز محدود است و نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتری دارد. اطلاع‌نگاشت زیر را وبگاه نمافر در مهر 1402 منتشر کرده است.

آمارنامه پژوهشی

اطلس مردم‌نگاری سرزمین

اطلس مردم‌نگاری سرزمین سعی کرده ابزار بسیار مفید و سودمندی برای مدیریت حجم زیادی از داده‌های فرهنگی، اجتماعی، مکانی، اقتصادی، جمعیتی ارائه دهد، این آمارنامه پژوهشی در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در آذر 1403 منتشرشده است.
در اطلاع‌نگاشت مقابل نشان داده است؛ جشنوارۀ فیلم فجر امسال با حضور ۱۵ فیلم تولیدشده به‌واسطۀ نهادها و مؤسسه‌های مختلف، ازجمله اوج و سوره، شاهد تنوع بیشتری در عرصه تولید فیلم‌ها است، این اطلاع‌نگاشت را نمافر در بهمن 1403 منتشر کرده است.
این پژوهش به تحلیل دیپلماسی سایبری در ایران، روسیه و رژیم اشغالگر اسرائیل می‌پردازد و نقش آن را در سیاست‌های داخلی و خارجی این کشورها در عصر دیجیتال بررسی می‌کند. یافته‌ها نشان می‌دهد که این کشورها از دیپلماسی سایبری به‌عنوان ابزاری برای پیشبرد منافع ملی و تقویت حضور خود در نظام بین‌الملل استفاده می‌کنند و بر اهمیت همکاری‌های چندجانبه در مدیریت فضای سایبری تأکیددارند، این پژوهش را پژوهشکده فضای مجازی در اسفند 1400 منتشر کرده است.
انجمن سینمای جوانان ایران با تمرکز بر فیلم کوتاه به‌عنوان نقطه عزیمت سینمای بلند، اهدافی چون نگره بومی و اقتباس را در برنامه‌های خود قرار داده و با اقدامات مؤثر در آموزش و حمایت از تولید، به‌دنبال تغییر نسل سینماگران و تنوع ژانری است؛ این مقاله در بهمن 1403 در وبگاه سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است.
لایحه بودجه ۱۴۰۴، با افزایش ۴۳ درصدی اعتبارات دستگاه‌های رسانه‌ای به حدود ۳۵.۹ هزار میلیارد تومان، نشان‌دهنده توجه بیشتر به حوزه رسانه و فرهنگ است. این افزایش شامل اعتبارات جالب‌توجهی برای سازمان صداوسیما و خبرگزاری‌ها است که به تقویت زیرساخت‌های رسانه‌ای کشور کمک خواهد کرد. این پژوهش در مرکز پژوهشکده مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.
بازار هنر ایران در سال ۱۴۰۲ با رشد ۷۱درصدی و فروش ۱۷.۴۴ میلیون دلار آثار مدرن و معاصر، جان دوباره‌ای گرفت و هنرمندانی چون منوچهر یکتایی و سهراب سپهری در صدر فروش قرار گرفتند، اطلاع‌نگاشت زیر در وبگاه نمافر منتشر شده است.
بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴، اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را با ۴۴ درصد رشد به ۱۳۷,۵۵۴,۴۸۳ میلیون ریال (حدود ۱۳ همت) و مجموع اعتبارات بخش فرهنگ و هنر را با ۲۴ درصد افزایش به ۲۱۶,۳۲۰,۰۰۰ میلیون ریال (حدود ۲۱/۶ همت) اعلام کرده است. این رشد نشان‌دهندۀ توجه بیشتر به حوزه فرهنگ و هنر در سال آینده است. این پژوهش در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در بهمن 1403 منتشر شده است.
نظام آموزشی در هر جامعه باید به تقویت هویت دانش‌آموزان بپردازد تا آنان مهارت‌ها و صلاحیت‌های لازم مسئولیت‌های فردی و اجتماعی خود را کسب کنند. این مقاله با رویکرد تحلیلی، به تبیین کارکرد نظام آموزشی در پرورش هویت یادگیرندگان و ارائه توصیه‌های سیاستی برای بهبود این فرآیند می‌پردازد، به‌طوری‌که توجه به ابعاد مختلف هویت و مشارکت ذی‌نفعان، ازجمله معلمان و نهادهای اجتماعی، ضروری است. این مقاله به تأیید پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات در اسفند 1401 منتشرشده است.
در تمامی کشورها قوانینی برای مدیریت مهاجران غیرقانونی وجود دارد. در این اطلاع‌نگاشت که در وبگاه خبرگزاری فارس منتشر شده به برخی از قوانین مربوط به مهاجران غیرقانونی در کشورهای استرالیا، عربستان، روسیه، آلمان، فرانسه، ژاپن، مالزی، آمریکا و انگلیس بررسی و ارائه شده است. این قوانین به منظور ساماندهی وضعیت مهاجران و حفظ امنیت اجتماعی و اقتصادی کشورها طراحی شده‌اند.
حکمرانی داده در عصر دیجیتال به موضوعی کلیدی تبدیل شده که نیازمند بررسی تجربه‌های جهانی و تدوین چارچوب‌های مناسب در ایران است. این گزارش به همت پژوهشگاه فضای مجازی در آبان 1403 منتشرشده است.
تراشه‌ها در دنیای مدرن به عرصۀ رقابت میان قدرت‌های بزرگ تبدیل شده‌اند، به‌ویژه در رقابت چین و ایالات متحده که تهدیدی جدی برای برتری سیلیکون‌ولی محسوب می‌شود؛ این پژوهش که در وبگاه پژوهشگاه فضای مجازی در آبان 1403 به تلاش امید هراتی‌اصل ترجمه و منتشر شده به بررسی سیاست‌ها و روند تولید تراشه‌ها و وابستگی جهانی در این صنعت می‌پردازد.
چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر با جذابیت منحصربه‌فرد خود، میزبان ۱۳ کارگردان تازه‌کار و ۱۹ کارگردان باسابقه است که ابراهیم حاتمی‌کیا با ۷ سیمرغ پیشتاز این دوره محسوب می‌شود؛ این اطلاع‌نگاشت در وبگاه نمافر در بهمن 1403 منتشرشده است.
این مقاله به بررسی سیاست‌گذاری‌های تربیتی نهادهای مسجد و مدرسه در ایران پس از انقلاب اسلامی می‌پردازد و نشان می‌دهد که باوجود چالش‌ها، فرصت‌هایی برای بهبود همکاری و هم‌افزایی میان این دو نهاد وجود دارد. یافته‌ها حاکی از آن است که با ایجاد یک نقشه جامع و یکپارچه، می‌توان به تقویت هر دو نهاد و ارتقای کارکردهای تربیتی آن‌ها کمک کرد و شکاف‌های موجود را کاهش داد این مقاله در وبگاه پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در مهر 1403 منتشرشده است
در دنیای دیجیتال امروز، قانون‌گذاری اینترنت به یکی از چالش‌های اساسی کشورهای پیشرفته تبدیل‌شده است. آلمان باهدف ایجاد توازن میان آزادی بیان و حفاظت از حریم خصوصی کاربران، اقدام به وضع قوانینی کرده است که استفاده مسئولانه از فضای مجازی را ترویج می‌کند. اطلاع‌نگاشت زیر را خبرگزارس فارس منتشر کرده است.
پژوهش ارائه‌شده نشان می‌دهد که کشور ایران در ۳۰ سال آینده در اثر نسبت سالمندان، با بحران سالمندی جمعیت مواجه خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۳۰، بیش از یک‌سوم جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند. عوامل مؤثر در این مسئله شامل کاهش بعد خانوار و افزایش تجرد است. چالش‌های مرتبط شامل افزایش هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی و نیاز به زیرساخت‌های مناسب برای سالمندان است، این پژوهش در وبگاه مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در تیر 1402 منتشرشده است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات به‌عنوان بستر اصلی توسعه در جهان امروز، نیازمند ارزیابی مستمر و تعریف شاخص‌های ملی برای سنجش وضعیت سایبری کشورهاست که پژوهشگاه فضای مجازی با طرح «عیار سایبری ایران» به تلاش سیدنصیب‌الله دوستی مطلق، آن را منتشر کرده است.