استقلالیافتگی به هنگام جوانان از الزامات مهم تحقق همهجانبه گفتمان پیشرفت است، اما بررسی شاخصهای مختلف نشان میدهد جوانان ایرانی با تأخیر، استقلال مییابند و وارد دوره پذیرش مسئولیتهای فردی، خانوادگی و اجتماعی میشوند. در این خصوص بیکاری از عوامل مهم تأخیر در کسب درآمد پایدار اقتصادی و به تعویق افتادن استقلالیافتگی به شمار میرود. باهدف آگاهی از ابعاد مسئله، درک علل و عوامل به وجود آمدن آن و مطالعه طولی پدیده بیکاری میتواند مؤثر واقع شود.
مطالعه وضعیت بیکاری جوانان در دهه ۹۰ نشان میدهد افراد با تأخیر به دنبال کار میگردند، دوره بیکاری طولانی را تجربه میکنند و نرخ بیکاری بالایی دارند. واگرایی میان سیاستهای ایجاد اشتغال و ترجیحات شغلی جوانان، الزام به ارائه مدرک دانشگاهی در استخدام بهجای مهارتمندی شغلی، ناپایداری شغلی، بیثباتی قیمتها و فراهم نبودن امکان فعالیت اقتصادی جوانان همزمان با تحصیلات از دلایل مهم بیکاری جوانان محسوب میشوند.
جایگزینی گواهی صلاحیت حرفهای با مدرک دانشگاهی در قانون مدیریت خدمات کشوری، بازنگری در تعداد و محتوای واحدهای درسی دانشگاهی دوره کارشناسی، ارتقای بُعد نظارتی و تنظیم گری وزارت علوم برای بهرهمندی حداکثری دانشجویان از ظرفیتترم تابستان، مهارت افزایی شغلی دانش آموزان در قالب برگزاری دورههای مهارتی، بازنگری در سرفصل دروس دوره آموزش عمومی باهدف ارتقای وضعیت مهارتی دانش آموزان، بازنگری در سرفصلهای دروس فنی و حرفهای و کار و دانش مبتنی بر آمایش سرزمینی و ظرفیتهای استانی، ایجاد پرونده مهارتی اشخاص در سامانه ملی مهارت استاندارد و بازنگری در سیاستهای بازار کار بهمنظور افزایش پایداری شغلی ازجمله سیاستهای پیشنهادی برای بهبود بیکاری جوانان است.