-
نوح منوری
استادیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران
این پژوهش با تحلیل محتوای قانون اساسی و برنامۀ پنجم توسعه (فصل فرهنگ) و همچنین سند سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی به تحلیل وضعیت کنونی سیاست فرهنگی در ایران پرداخته است. به جهت تدوین چهارچوب ارزیابی و پیدا کردن متغیرها و مقولههای مورد نیاز در تحلیل محتوا، ابتدا به طرح برداشتها و تعابیر مختلفی که از فرهنگ وجود دارد و تأثیر هر یک بر سیاستگذاری پرداخته شده است. در ادبیات پژوهش نیز ابعاد مختلف سیاستگذاری فرهنگی واکاوی شده و مروری بر جریانهای فرهنگی موجود اعم از اسلامگرایی، نوگرایی دینی یا روشنفکری ایرانی، نوگرایی سکولار، میانهروی سیاسی و اصلاح طلبی، اسلام سنتی، تکنوکراسی در جامعۀ ایرانی شده است. جریانهای فرهنگی مبتنی بر مطبوعات ویژۀ آن جریانها و چهرههای برجستۀ هر جریان، مقولههای مورد مناقشه در نوع تعریف فرهنگ و دین و جامعه و همچنین نحوۀ سیاستگذاری فرهنگی و دخالت دولت در فرهنگ مدنظر بوده است.
مقولههای کلی که در تحلیل سیاستهای فرهنگی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: نوع گزارههای سیاستگذاری، تعریف فرهنگ به کار گرفته شده، سرمشق و منشاء کارکرد مورد انتظار از فرهنگ، حوزۀ سیاستگذاری شده، محدودۀ فرهنگ، ویژگی مورد تأکید از فرهنگ و نهاد متولی اجرای سیاست مورد نظر.
یافتهها نشان میدهد که در سیاستهای فرهنگی ایران تعریف وسیعی از فرهنگ مورد نظر است و بیشتر حجم سیاستهای فرهنگی ایران را ارزشگذاری و هدفگذاری تشکیل داده است نه سیاست به معنای واقعی کلمه. سیاستهای فرهنگی ایرانی کاملا دولتی است و حدود و ثغور دخالتهای دولت ایران در آن مبهم است. سیاستهای فرهنگی از جهت هنجاری بودن و شریعتگرایانه بودن، سویافته است و به علاوه اینکه نیندیشیدههای فراوانی دارد. همچنین در متن سیاستهای فرهنگی، تناقضاتی در سرمشقهای مورد استفاده دیده میشود.
اطلاعات بیشتر درباره این پایاننامه از اینجا قابل دسترس است.
نظرات شما ( 2 نظر )
در سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران امکان خرید این پایان نامه با مبلغ ناچیزی وجود دارد.