آنچه پیشِ روی شماست، گزارشی از وضعیت و برخی مسائل فرهنگی ارتباطی دهۀ محرم سال 1445 هجری قمری است که براساس آخرین نتایج نظرسنجی ملی دربارۀ مشارکت و حضور در آیینهای عزاداری دهۀ اول محرم در مرداد 1402 هجری شمسی و همچنین تحلیل و بررسی سیاستی پررنگترین مناقشات فرهنگی در باب دهۀ محرم امسال ازجمله حسینیههای رسانهای و تحولات جدید حوزۀ مداحی و هیئت است.
گزارش حاضر روند و تحولات جمعیتی کشور ایران را با تأکید بر چالشها و مسائل جمعیتی موردمطالعه و بررسی قرار داده است. در این مسیر به مهمترین چالش جمعیتی در کشور توجه شده که باروری زیر سطح جانشینی است.
پژوهش تبارشناسی سیاستهای فرهنگی در کرۀجنوبی به تحلیل چگونگی شکلگیری سیاست صنایع خلاق به سبک کرهجنوبی با همت محمدجواد بادینفکر پرداخته و در آبان 1402 در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران منتشر شده است.
مقالۀ شناسایی مکانیزمهای کنترل راهبردی در سازمانهای چندرشتهای فرهنگیهنری به همت عباس رحیمی، رضا بنیاسد، محمد رضاعلی و حمیدرضا جعفریان از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
گزارش «بررسی چالشهای توسعۀ زیستبوم فضایمجازی در حوزه کودک و نوجوان» را مرکز پژوهشهای مجلس در آبان 1401 به تلاش عبدالرحیم قاسمینژاد بعد از تصویب «سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی» منتشر کرده است.
سرمایهاجتماعی بهعنوان یکی از ارکان اساسی توسعۀ اجتماعی و اقتصادی، در بستر روابط انسانی و تعاملات اجتماعی است و مرکز رصد فرهنگی کشور یکیدیگر از گزارشهای خود را به این عنوان «ارزیابی وضعیت سرمایهاجتماعی در ایران» اختصاص داده است.
مرکز نمافر برای کشف دقیق فرهنگ از بودجۀ کشور، بودجۀ سال 1402 را بر اساس «بودجهنمای فرهنگ» در گروه دادهکاوی و سیاستپژوهی نمافر، در 12 زیر مجموعه فرهنگیوهنری، طبقهبندی کرده است.
گزارش خدمت «اقدامات شاخص دولت مردمی در طول سه سال خدمت دولت شهید رئیسی» در پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری اسلامی منتشر شده است. این گزارش فرآیند سه سال از عملکرد دولت سیزدهم از نظر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در گزارشی محدود، گردآوری کرده است.
چکیدهای از خلاصه مدیریتی گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است. خلاصه مدیریتی ( Executive Summary) تشریح کننده رئوس اهداف یک فرآورده پژوهشی بوده که به مخاطب کمک میکند درزمانی کوتاه، عمق نکات مورداشاره و جان کلام پژوهش را دریابد، بدون آنکه مجبور باشند همۀ محتوای آن را مطالعه نماید. این گزارش در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.
بنابر اعلام روابطعمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، فراخوان هفدهمین جشنواره بینالمللی پژوهش فرهنگی بهمنظور پذیرش آثار پژوهشی در سه حوزه فرهنگ، هنر و ارتباطات و معرفی برترینهای پژوهش فرهنگی، منتشر شد.
اینفوگرافی روبهرو گزارش پیشبینی جمعیت و خانوار به تفکیک مناطق شهری و روستایی، استان و شهرستانها سال 1403 را نشان میدهد که در سایت مرکز آمار منتشر شده است.
نسبت اخلاق با سیاست بهعنوان یکی از موضوعات اساسی فلسفه سیاسی همواره مورد توجه اندیشمندان و فلاسفه بوده و نظریات مختلفی دربارۀ رابطۀ آنها بیان شده است. برخی از این نظریات بر پایه ترجیح و اهمیت سیاست (سه آموزه تفکیک سیاست از اخلاق، تبعیت اخلاق از سیاست و دوگانگی اخلاق و سیاست) یا یگانگی و وحدت اخلاق و سیاست هستند. پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ بهعنوان مردمیترین انقلاب در تاریخ سیاسی جهان و تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران، تبلور یگانگی دین و سیاست در عرصه عمل بود. بیشک اخلاق سیاسی و انتخاباتی در جامعهای که به یگانگی سیاست و اخلاق متعهد و پایبند است، بسیار متفاوت از جامعهای است که به ترجیح و تقدم سیاست باور دارد و نهادهای سیاسی و اجتماعی آن نیز بر همین مبنا شکل گرفته است. پژوهش پیش رو تلاش دارد تا ضمن توضیح رابطه سیاست و اخلاق به بررسی نسبت این دو مقوله در نظام جمهوری اسلامی ایران بپردازد و اصول و ضوابط اخلاقی مدنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در رقابت های انتخاباتی را بیان و توصیههایی را در این زمینه به نامزدهای انتخاباتی ارائه کند. مقاله به نویسندگی «حسن کریمیفرد» در سایت مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خرداد 1403 منتشر شده است.
آخرین یافتهها در مورد وضعیت فرهنگی کشور با حضور مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور، در جلسۀ غیررسمی کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز ارائه و موردتحلیل قرار گرفت.
نشریۀ حاضر که تحتعنوان «گزیدۀ نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1395» بهوسیلۀ مرکز آمار ایران ارائه شده است، حاوی گزیدهای از اوّلین و مهمترین یافتههای سرشماری است. این نشریه اطلاعات کلّی و اجمالی را ارائه میکند و هدف از تدوین آن، پاسخگویی به نیازهای کاربران اطلاعات سرشماری است.