«ارتباطات بینالمللی و جهانی فرهنگ» پنجمین گزارش از سلسله گزارشهای توصیههای سیاستی دربارۀ مسائل فرهنگی و هنری است که در معاونت پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بهوسیلۀ مهرداد محمدی تدوین شده است.
پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در خردادماه 1389 نظرسنجی تلفنی از مردم مشهد دربارۀ مهمترین مسائل و موضوعات جامعه انجام داده است که گزارش آن در ادامه میآید.
مقالۀ «تحلیل وضعیت موجود ساماندهی نهادهای فرهنگی کشور با نگاهی به مفهوم و مبانی مهندسی فرهنگی» را غلامرضا گودرزی و محمد شیخزاده نوشتهاند و بهار 1388 در نامۀ پژوهش فرهنگی منتشر شده است.
طرح «جایگاه مهاجران افغانستانی در نظام برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» را مهدی جعفری خانقاه در سال 1395 برای دفتر مطالعات و برنامهریزی راهبردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشته است.
آنچه در پی میآید، ابتدا گزارشی از ارزشها و نگرشهای مردم خوی مبتنی بر نتایج «پیمایش وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعۀ ایران» است که در سال 1396 انتشار یافته است. این گزارش ازاینرو واجد اهمیت است که آشنایی با وضعیت پیشابحران در خوی رخ دهد و برای فهم تأثیرات زلزله در خوی تکرار این پیمایش پس از گذار از مراحل ابتدایی بحران و تثبیت نسبی شرایط محیطی، ضروری است. بهعلاوه در ادامه رصد فرهنگی وضعیت پسازلزله با استفاده از روش مردمنگاری سریع آمده است که حاصل مشاهدات میدانی پژوهشگران مرکز رصد فرهنگی کشور و مردمنگاران و اساتید همکار مرکز در مناطق زلزلهزدۀ خوی است.
گزارش پژوهشی «جامعه، دولت و ایدۀ شکاف قومی در ایران» را هادی سلیمانی قرهگل در پاییز 1399 زیرنظر پژوهشکدۀ فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات نوشته است.
اصغری در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو: زلزله درعینحال که شکافهای طبیعی را تحریک میکند، میتواند شکافهای فرهنگی را نیز تکان دهد. زلزله بیش از آنکه یک اتفاق طبیعی باشد، تأثیرات انسانی و فرهنگی دارد که پیش از آن و بعد از آن نیز امتداد دارد. مقایسۀ دادههای فرهنگی قبل و بعد از زلزله اهمیت زیادی دارد که دنیا نیز در زلزلههای اخیر ترکیه و سوریه توجه زیادی به این امر کرده است. کشور ما هم زلزلهخیز است و با ابعاد فرهنگی و اجتماعی آن آشنا شدیم.
محمد اصغری در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو: نبودن سوگ جمعی در مواجهه با زلزلۀ خوی بهعنوان یک مکانیزم تسکینی باعث شد که مسائل فرهنگی و اجتماعی زودتر از موعد مرسوم خودش را نشان دهد. ضروری است اینها را خوب بشناسم و به یک سیاست فرهنگی و اجتماعی در ابعاد آن برسیم.
محمد اصغری در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو: تلاش کردیم که مقایسهای بین ارزشها، اخلاق و شاخصههای فرهنگی مردم خوی قبل و بعد از بحران را داشته باشیم تا بتوانیم به سیاستگذاری در این حوزه کمک کنیم.
دفتر طرحهای ملّی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بهمن ماه 1397 در مورد «دیدگاه مردم در خصوص اینستاگرام و فیلترینگ آن» نظرسنجی انجام داده است که گزارش آن در ادامه میآید.
پژوهش «تصویر ایران در فیلمهای سیوهشتمین جشنوارۀ فیلم فجر» در بهمن 1398 در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری انجام شده است و تلاش کرده از خلال فیلمهای موجود در جشنواره مسائل جامعۀ ایران را درک و تحلیل کند.
سامانۀ مرکز رصد فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی ایران به مناسبت هفتۀ پژوهش با حضور معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و ارتباط تصویری دکتر صالحی معاون پژوهشی این وزارتخانه افتتاح شد.
معاونت پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات سلسله گزارشهای سیاستی در مورد مسائل فرهنگی و هنری تدوین کرده است. هر کدام از این گزارشها بر یک حوزه متمرکز است. گزارش حاضر در مورد کتاب است که محمد گرامیان نیک در بهار 1400 آن را تدوین کرده است.