طاقچه یک کتابفروشی و کتابخانۀ دیجیتال است. در گزارش سالانۀ سال 1399 طاقچه آورده شده که تعداد کتابهای خواندهشدۀ سال 1399 نسبت به سال 1398 در طاقچه با 380% رشد، تقریباً 5برابر شده است.
فیدیبو اوّلین و بزرگترین پلتفرم آنلاین کتاب الکترونیک و صوتی در ایران است که از سال 1392 آغاز به کار کرد. اکنون اپلیکیشن فیدیبو حدود 3میلیون نصب دارد و 1180 ناشر نیز با آن همکاری میکنند. میانگین مطالعۀ کاربران فیدیبو 8ساعت در روز ثبت شده است.
سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اصفهان براساس آمارهای مرکز آمار ایران استانهای کشور را براساس شاخصهای آماری رتبهبندی کرده است. در این رتبهبندی بیشترین تعداد کتابخانه در استان تهران و پس از آن در اصفهان قرار دارد. کمترین کتابخانههای عمومی نیز در قم قرار دارد.
مسئله اصلی در این پژوهش آسیبشناسی وضعیت نشر در ایران با محوریت وضعیت و شرایط مؤلف است. بهصورت مشخص گزارش حاضر به دنبال توصیف و آسیبشناسی ارتباط مؤلف و ناشر بوده و به دنبال پاسخدهی به پرسشهای زیر است: - نحوه ارتباط ناشر و مؤلف در ایران چگونه است؟ - چه معضلات و آسیبهایی در انواع ارتباط میان مؤلف و ناشر در کشور وجود دارد؟
گزارش «بررسی لایحه بودجه سال 1399 کل کشور؛ حوزه رسانه و ارتباطات جمعی» در دیماه سال 1398 توسط دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ معاونت پژوهشهای اجتماعی-فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس تهیهشده است. گزارش حاضر سهم هر دستگاه و تغییرات در این بخش را مورد بررسی قرار میدهد. مرور آمارها حاکی از تغییرات جدی در بودجه برخی دستگاهها دارد هرچند تغییر جدی در کلیت بودجه را نشان نمیدهد.
گزارش حاضر با اتکا به آمارهای رسمی، به رصد بازار نشر و کتاب میپردازد. دادهها و آمارها نشاندهنده وجود رکود است. رکودی که به نظر میرسد هرساله بر عمق و وخامت آن افزوده میشود. «مشکلات این حوزه فرهنگی بهقدری میان صاحبان این عرصه پررنگ و شناختهشده است که با عناوینی همچون بحران کتاب و یا رکود کتاب از آن یاد میکنند» این گزارش توسط دفتر مطالعات فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خردادماه 1394 منتشر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی 19 خرداد 1401 در آیین اختتامیه پنجمین دوسالانه کتاب برتر استان سمنان در شاهرود اظهار داشت طبق آخرین پیمایش در فروردین، ۴۳.5 درصد مردم کتاب میخوانند [اهل مطالعهاند] و میزان مطالعۀ روزانه ۳۰ دقیقه است. وی اشاره میکند این عدد، بدون لحاظ کردن کتابهای آموزشی و ادعیه است (خبرگزاری ایرنا، 1401؛ کد خبر: 84783169). روزنامۀ فرهیختگان در تاریخ 1401.3.24 به نقد این آمار پرداخت و آن را بزرگنمایی قلمداد کرد. در گزارش حاضر این ارقام با دادههای پیمایشهای ملی مصرف کالاهای فرهنگی (پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات) و طرحهای آمارگیری فعالیتهای فرهنگی خانوار (مرکز آمار ایران) مقایسه شده است.
طبق نتایج آخرین نظرسنجی ایسپا در خرداد 1401 که با جمعیت مورد مطالعه شهروندان 18 سال به بالای ساکن در مناطق شهری و روستایی کل کشور و نمونه 1541 نفر به شیوه تلفنی اجرا شده است، 78.5 درصد مردم حداقل از یک پیامرسان یا رسانه اجتماعی استفاده میکنند. این میزان بین جوانان 18 تا 29 سال 96.9 درصد، ساکنین مراکز استانها 86.2 درصد و افراد با تحصیلات دانشگاهی 95.3 درصد است.
تحلیل برنامههای ذیل فصل رسانه در لایحه بودجه سال 1399
گزارش «بررسی لایحه بودجه سال 1399 کل کشور؛ حوزه رسانه و ارتباطات جمعی» در دیماه سال 1398 توسط دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ معاونت پژوهشهای اجتماعی-فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس تهیهشده است. گزارش حاضر بر روی سیاستهای رسانهای این لایحه تمرکز کرده است.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی به بررسی بودجه حوزه رسانه و ارتباطات جمعی در لایحه بودجه سال 1401 کل کشور پرداخته است. در این مطلب بخشهای مهم این گزارش به همراه متن کامل آن آمده است. امین طیبطاهر و امین زادهحسین نویسندگان این گزارش تحلیلی هستند.
وبسایت دیجیکالا به عنوان پرکاربرترین پلتفرم فروش آنلاین در ایران، گزارش جامعی از عملکرد خود در سالهای 1398 و 1399 منتشر کرده است. بخشی از این گزارش به آمار پرفروشترین کتابها و آلبومهای موسیقی در این وبسایت اختصاص دارد.
در این اینفوگرافی اطلاعاتی از وضعیت ارتباطات در ایران تا پایان سال 1396 ارائه شده است. در آن مقطع جمیعت ایران 80 میلیون و تعداد خانوار 24 میلیون محاسبه شده است. روزنامه اعتماد این اطلاعات را به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منتشر کرده است.
گزارش «بازخوانی امنیت در فرهنگ با تمرکز بر رسانههای اجتماعی» توسط نظام بهرامی کمیل نوشته شده و دفتر مطالعات و برنامهریزی راهبردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1396 آن را منتشر کرده است. این گزارش توضیح میدهد که امنیت یک کشور مساوی با امنیت همه و برعکس است.
این گزارش توسط دفتر مطالعات فرهنگی معاونت پژوهشهای اجتماعی– فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خردادماه 1394 تهیهشده است.گزارش حاضر تلاش میکند از طریق تحلیل مطالب مطروحه از سوی متخصصان امر صنعت نشر و کتاب، چالشهای این حوزه را در سه سطح کلان، میانی و خرد آسیبشناسی نماید.
این پژوهش توسط مهدی باباربیع و باهدف شناسایی آسیبهای ساختار مطبوعات محلی انجام شده و آسیب هایی که از درون و بیرون متوجه مطبوعات محلی است و باعث کاهش سرعت شتابان مطبوعات محلی و تاثیرگذاری آن در جامعه میشود را بررسی کرده است. این پژوهش را پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در سال 1397 منتشر کرده است.