پژوهش سیاستی

مواجهه با اخبار جعلی در مدیریت بحران؛ پژوهشی تطبیقی فراملی از رویه‌های اروپایی

پژوهش «مواجهه با اخبار جعلی در مدیریت بحران؛ پژوهشی تطبیقی فراملی از رویه‌های اروپایی» به تلاش حسن سبحانی در وبگاه پژوهشگاه فضای مجازی در سال 1402 منتشرشده است؛ این پژوهش تحلیلی با رویکرد مسئلۀ شناسی برای به حداقل رساندن تولید و انتشار اخبار جعلی برای ساختن بسترهای حرفه‌ای و منظمِ خبررسانی داشته است تا بتواند خبرهای درست، واقعی و دستکاری‌نشده با تعهد به واقعیت و ایجاد اعتماد عمومی را به مخاطبان برسانند.
تصویر مواجهه با اخبار جعلی در مدیریت بحران؛ پژوهشی تطبیقی فراملی از رویه‌های اروپایی

در شرایط بحرانی، قرار گرفتن در معرض اخبار جعلی می‌تواند آسیب‌پذیری افراد را افزایش دهد. تحقیقات بیشتری در مورد اینکه چگونه نهادهای مدیریت بحران، اثرات اخبار جعلی را تحلیل می‌کنند و چه رویکردهای مختلفی برای اداره کردن آن وجود دارد، لازم است بررسی و انجام شود. تجزیه‌وتحلیل اسناد و ۹۵ مصاحبۀ تخصصی در هشت کشور اروپایی (آلمان، ایتالیا، بلژیک، سوئد، مجارستان، نرو، فنلاند و استونی) نشان می‌دهد که رویکردهای بسیار متفاوتی در مدیریت اخبار جعلی وجود دارد: برخی مدیریت متمرکز شناسایی و مقابله با اخبار جعلی را ایجاد کرده‌اند؛ درحالی‌که برخی دیگر انتشار اخبار صحیح را در اولویت قرار داده‌اند. بررسی رویه‌های ملی و تحلیل موارد اخیر بحران، نشان می‌دهد که هر دو رویکرد می‌تواند لازم باشد.

انتشار اخبار جعلی به‌شدت تحت تأثیر فقدان اخبار به‌موقع و قابل صحت سنجی و تصدیق از سوی دولت‌ها است. درنتیجۀ این پژوهش مشخص شد که در چندین کشور، ظهور اخبار جعلی اغلب با فعالیت‌های نفوذ مخرب (دولت‌ها یا افراد) خارجی مرتبط است. این مطالعه به شناخت بهتری از چگونگی کاهش‌دادن آثار اخبار جعلی توسط سامانه‌های مدیریت بحران در اروپا کمک می‌کند.

294461