نویسنده

  • تصویر امید هراتی اصل

    امید هراتی اصل

پژوهش رسانه

از جنگ تراشه‌ها چه چیزی دربارۀ نظام سرمایه‌داری می‌آموزیم؟

تراشه‌ها در دنیای مدرن به عرصۀ رقابت میان قدرت‌های بزرگ تبدیل شده‌اند، به‌ویژه در رقابت چین و ایالات متحده که تهدیدی جدی برای برتری سیلیکون‌ولی محسوب می‌شود؛ این پژوهش که در وبگاه پژوهشگاه فضای مجازی در آبان 1403 به تلاش امید هراتی‌اصل ترجمه و منتشر شده به بررسی سیاست‌ها و روند تولید تراشه‌ها و وابستگی جهانی در این صنعت می‌پردازد.
تصویر از جنگ تراشه‌ها چه چیزی دربارۀ نظام سرمایه‌داری می‌آموزیم؟

تراشه‌ها امروزه در دنیای مدرن و برای ساخت کالاهای الکترونیکی از اهمیت بالایی برخوردارند، به‌گونه‌ای که به عرصۀ رقابت میان قدرت‌های بزرگ بدل شده‌اند. حدوداً یک‌سوم محتوای گزارش حاضر، به بررسی رقابت چین و ایالات متحده و تهدیدی جدی که ظاهراً صنعت نیمه‌رسانای چین برای برتری بر سیلیکون‌وَلی ایجاد کرده است اختصاص دارد. ازاین‌رو، این گزارش سعی کرده است روند حضور و سیاست کشورها برای توسعۀ صنعت تراشه و همچنین سازوکار یا رویکرد ایالات متحده برای از میدان به‌در کردن رقبای خود در صنعت تراشه‌ها را به‌خوبی شرح دهد. این کشور حتی به توسعۀ صنعت تراشه در کشورهایی مثل ژاپن که در بلوک غرب قرار دارند نیز تمایل نشان نداده است.

در ادامه نیز نحوۀ تولید تراشه‌ها تشریح می‌شود. نویسندۀ این گزارش معتقد است که تراشه‌ها بیانگر تولید مشترک جهانی هستند، بدین معنا که مهم‌ترین شرکت‌های حوزۀ ساخت تراشه در ایالات متحدۀ آمریکا یک تراشه را به‌تنهایی تولید نمی‌کنند، بلکه تولید را بیشتر به شرکت‌های فعال در حوزۀ جنوب جهانی واگذار کرده‌اند. درواقع ایالات متحده برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، برخی از شرکت‌های ساخت تراشه را به کشورهای جنوب‌شرقی آسیا منتقل کرده است. اگرچه نباید این نکته را از یاد ببریم که فناوری ساخت بسیاری از تراشه‌ها همچنان در سیلیکون‌ولی است و ایالات متحده به شیوه‌های گوناگون از توسعه و انتقال آن به سایر نقاط جهان جلوگیری به عمل می‌آورد.

294481